ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΩΡΑΚΟΣ - ΚΑΡΔΙΑΣ

Εδώ θα βρείτε ανακοινώσεις σχετικές με τα επιλεγόμενα μαθήματα της σχολής

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΩΡΑΚΟΣ - ΚΑΡΔΙΑΣ

Δημοσίευσηαπό Dougenis_Cardioxeir » Παρ Απρ 19, 2019 12:40 pm

Αντικείμενο: Χειρουργικές παθήσεις θώρακος και καρδίας

Αξία και ιδιαιτερότητα του μαθήματος:

• Η συχνότητα των παθήσεων του πνεύμονα και της καρδίας στη χώρα μας έχει ιδιαίτερα αυξηθεί τα τελευταία 10 έτη, υπολογίζεται δε ότι παρά την πρόοδο της επεμβατικής καρδιολογίας και πνευμονολογίας, οι ανάγκες χειρουργικών επεμβάσεων έχουν επίσης αυξηθεί.
• Ιδιαίτερα, η στεφανιαία νόσος και το καρκίνωμα του πνεύμονα συνεχίζουν να παρουσιάζουν έξαρση, ενώ παράλληλα έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση των οξέων αορτικών συνδρόμων.
• Το αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα υποστηρίζουν συνολικά τον οργανισμό και επομένως η προσέγγιση των παθήσεων αυτών από άποψη κυρίως χειρουργικής παθολογίας έχει ξεχωριστή σημασία.
• Τέλος, η πρόοδος που έχει συντελεστεί στην χειρουργική θεραπεία, είναι ιδιαίτερα σημαντική και αντανακλά στην τρέχουσα επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη στην Ιατρική «επιστήμη και τέχνη».

Εκπαιδευτικοί Στόχοι:

• Στο τέλος του μαθήματος ο φοιτητής αναμένεται να είναι σε θέση να κατανοήσει την παθοφυσιολογία των διαφόρων χειρουργικών νοσημάτων του θώρακα και της καρδιάς, να περιγράψει την διαγνωστική προσπέλαση και να μπορεί να συζητήσει τον τρόπο θεραπευτικής αντιμετώπισης της είτε είναι συντηρητικός είτε χειρουργικός.

• Κάθε χρόνο μετά το πέρας των μαθημάτων διοργανώνεται με πρωτοβουλία των φοιτητών και συντονισμό βοήθεια από τους διδάσκοντες, ένα Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Καρδιοθωρακοχειρουργικής που περιλαμβάνει συνήθως δύο στρογγυλά τραπέζια με εισηγητές τους φοιτητές και συντονιστές μέλη ΔΕΠ. Η επιστημονική αυτή εκδήλωση, που μπορεί να έχει και διακλινικό χαρακτήρα με συμμετοχή και άλλων κλινικών ή εργαστηρίων, παρουσιάζεται σε κεντρικό αμφιθέατρο, όπου προσκαλούνται όλοι οι φοιτητές Ιατρικής και νέοι ιατροί να την παρακολουθήσουν.

• Επίσης, ενθαρρύνονται και προσκαλούνται οι φοιτητές να επισκεφθούν και να συμμετάσχουν στις κλινικές δραστηριότητες, προεγχειρητική εκτίμηση και μετεγχειρητική παρακολούθηση, καθώς και να επισκεφθούν την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και Μετεγχειρητικής Ανάνηψης Καρδιοθωρακοχειρουργικών ασθενών. Είναι δε ιδιαίτερα ευπρόσδεκτοι στο χειρουργείο να παρακολουθήσουν επεμβάσεις θώρακος και ανοικτής καρδιάς.

• Τέλος, αν οι φοιτητές το επιθυμούν, υπάρχει διάθεση εκ μέρους των διδασκόντων για εκπόνηση κλινικο-ερευνητικών εργασιών, με σκοπό είτε την παρουσίαση τους σε συνέδρια, όπως το Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής, είτε την δημοσίευση τους σε έγκριτα περιοδικά.

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΤΑΞΎ 6-24 ΜΑΙΟΥ, ΩΡΑ 15.00-17.30 ΣΕ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ, ΓΟΥΔΙ. Ο ΑΚΡΙΒΗΣ ΤΟΠΟΣ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΜΕΝΟ ΑΡΧΕΙΟ pdf
Διδάσκοντες
Δ. Δουγένης, Καθηγητής
Δ Αγγουράς, Αναπληρωτής Καθηγητής
Π. Τόμος, Αναπληρωτής Καθηγητής
Χρ. Ρόκκας, Αναπληρωτής Καθηγητής
Ι. Τούμπουλης Επίκουρος Καθηγητής
Δ. Ηλιόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής
Γραμματεία: Τηλ.210-5832354, email: ddougen@gmail.com, ddougen@med.uoa.gr, ctsurg@attikonhospital.gr
Συνημμένα
ΕΚΠΑ προγραμμα μαθημ φοιτητων.pdf
(483.86 KiB) Έχει μεταφορτωθεί 28 φορές
Dougenis_Cardioxeir
 
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: Τετ Φεβ 27, 2019 11:56 am

Επιστροφή στο Επιλεγόμενα Μαθήματα

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες