ΚΑΤ ΕΠΙΛΟΓΗΝ ΜΑΘΗΜΑ «Αναπαραγωγική Ιατρική – Υπογονιμότητα - Τεχνικές Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής»

Εδώ θα βρείτε ανακοινώσεις σχετικές με τα επιλεγόμενα μαθήματα της σχολής
Απάντηση
anaparagogiki_iatriki
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 04, 2021 10:43 am

ΚΑΤ ΕΠΙΛΟΓΗΝ ΜΑΘΗΜΑ «Αναπαραγωγική Ιατρική – Υπογονιμότητα - Τεχνικές Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής»

Δημοσίευση από anaparagogiki_iatriki »

Το νέο κατ’ επιλογήν μάθημα αφορά ένα σύγχρονο και ταχύτατα εξελισσόμενο πεδίο της Ιατρικής Επιστήμης, ως συγκερασμός της αυξημένης ζήτησης και προηγμένης γνώσης και τεχνολογίας στην προσέγγιση και αντιμετώπιση της υπογονιμότητας και των τεχνικών υποβοήθησης της Ανθρώπινης Αναπαραγωγής. Το περιεχόμενο και είδος της εκπαίδευσης μέσα από το συγκεκριμένο μάθημα αποτελούν αναγκαιότητα στον εμπλουτισμό των γνώσεων ενός σύγχρονου νέου Ιατρού.

Οι εκπαιδευτικοί στόχοι των προπτυχιακών σπουδών του ΕΚΠΑ, όπως η ιατρική γνώση, η φροντίδα του ασθενούς, ο επαγγελματισμός και οι επικοινωνιακές δεξιότητες των φοιτητών, συνδέονται άμεσα με το συγκεκριμένο μάθημα. Έτσι, μέσω της διδασκαλίας του μαθήματος «Αναπαραγωγική Ιατρική - Υπογονιμότητα – Τεχνικές Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής», ο μελλοντικός Ιατρός θα έχει την δυνατότητα να εξοικειωθεί με την ανατομία, φυσιολογία και λειτουργία του γυναικείου και ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος, να συσχετίσει άλλες και πιθανότατα γνώριμες παθολογικές καταστάσεις με την “πρόκληση” της υπογονιμότητας και σημαντικότατα θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και να εκπαιδευτεί στην ιατρική διαχείρισή της, μέσω της εκπαίδευσής του στα στάδια διερεύνησης και διάγνωσης, στη σωστή συμβουλευτική του ασθενούς/ασθενών, ώστε να επιλεγεί η καταλληλότερη ιατρική προσέγγιση, σεβόμενος τις ανάγκες, τις προσδοκίες, την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, αλλά και τις πάγιες οικογενειακές και θρησκευτικές πεποιθήσεις του υπογόνιμου ζευγαριού. Επιπλέον θα έχει τη δυνατότητα να κατανοήσει ενδελεχώς τα πρωτόκολλα ιατρικής υποβοήθησης του ασθενούς που εκτείνονται από φαρμακευτική ή/και παρεμβατική αντιμετώπιση για την επίλυση των τυχόν παθολογικών καταστάσεων, με τη χρήση μεθόδων ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, όπως για παράδειγμα της υστεροσκόπησης και λαπαροσκόπησης, έως τη διενέργεια σπερματέγχυσης, λήψης ωαρίων μετά ή όχι από ωοθηκική διέγερση και τη διενέργεια εξωσωματικής γονιμοποίησης, ενώ από εργαστηριακής άποψης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τις τεχνικές λήψης και επεξεργασίας γαμετών, τη γονιμοποίηση των ωαρίων μέσω της συμβατικής invitroγονιμοποίησης ή μικρογονιμοποίησης, αλλά και τις διαδικασίες κρυοσυντήρησης γαμετών και εμβρύων έως το στάδιο της εμβρυομεταφοράς. Επιπλέον θα του δοθούν οι βασικές αρχές και τεχνικές που σχετίζονται με τη χειρουργική αντιμετώπιση συχνών παθολογικών καταστάσεων, όπως για παράδειγμα της ενδομητρίωσης, των ινομυωμάτων και πολυπόδων, ή ωοθηκικών κύστεων και ενδομητρικών συμφύσεων που σχετίζονται με την υπογονιμότητα.

Το μάθημα απευθύνεται στους προπτυχιακούς φοιτητές του 12ου εξαμήνου (εαρινό), θα ξεκινήσει στις 12/4/2021 (ώρες 15.00 - 18.00) και θα ολοκληρωθεί στις 28/5/2021.

Θα γίνεται κάθε Δευτέρα / Τετάρτη / Παρασκευή μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας (webex).

Τα στοιχεία επικοινωνίας του υπεύθυνου είναι τα

Χ Συριστατίδης (csyristat@med.uoa.gr), όπου μπορείτε να εκδηλώσετε την επιθυμία συμμετοχής σας.

ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ πρέπει να το δηλώσετε στο my studies μόλις ανοίξει.

Οι εξετάσεις θα γίνουν μέσω μιας τράπεζας αναπάντητων ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής (περίπου 100), οι απαντήσεις των οποίων θα βρίσκονται στις διαφάνειες/ παρουσιάσεις του μαθήματος. Χρονικά θα γίνουν βάσει προγραμματισμού της Ιατρικής Σχολής.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επιλεγόμενα Μαθήματα”